
El treballador social sanitari forma part i treballa conjuntament amb la resta de professionals de l’equip d’atenció primària. Amb la nostra intervenció social contribuïm a poder assolir l’objectiu comú de l’equip per garantir una atenció integral, un abordatge de les necessitats socials detectades i un tractament dels factors socials que concorren en la salut de les persones que atenem, donant lloc a una millora qualitativa de la nostra assistència. Hem de tenir present que molts problemes socials, familiars, econòmics… influeixen directament en la salut de les persones. Aquests són elements cabdals per la nostra intervenció i és necessari integrar-los per poder donar resposta, i més si tenim constància que el 80% dels determinants de la salut són socials.
El passat 15 de març es va celebrar el Dia Mundial del Treball Social. Durant els anys 2015 i 2016 es persegueix el compromís de l’Agenda Global del Treball Social i Desenvolupament Social, sent el lema: “Promoure la dignitat i el valor de les persones”. Aquest compromís posa en valor la nostra intervenció com a professionals que promovem el benestar de persones, grups i comunitat.
La nostra tasca diària, a la consulta o al domicili, té per objectius apoderar a la persona davant de les dificultats i acompanyar-la en els canvis que es van succeint, molts cops associats a la pròpia malaltia, així com l’actuació preventiva en situacions que comporten un risc social per a la persona i la seva família. La intervenció es basa en el respecte als principis professionals bàsics d’autonomia, justícia social, acceptació, confidencialitat, actitud exempta de judicis i aplicació de mètodes i tècniques específiques.
El context actual en què vivim fa necessària l’actuació conjunta de tots els professionals que treballem al centre d’atenció primària amb la resta de dispositius socials, sanitaris, educatius, jurídics…
En definitiva, la mirada del treball social aporta al camp sanitari la comprensió de la relació existent entre els factors psicosocials i la qualitat de vida i salut de les persones.
Olalla Montón Lozano, Treballadora social EAP Dreta de L’Eixample – CAP Roger de Flor