Pares i mares, sabeu a quins jocs juguen els vostres fills?

En general, els pares i mares tenen especial cura amb el tipus de programa o pel·lícules que veuen els seus fills a la televisió i/o al cinema. Tots sabem que hi ha continguts que són adients segons l’edat del nen o la nena i continguts que no. Però sovint passa que no es té la mateixa cura a l’hora d’escollir quins són els videojocs als quals poden accedir els menors.

Videojocs per edats i tipus de continguts

Moltes vegades els pares compren els videojocs que se’ls demana des del desconeixement dels seus continguts i dels tipus existents. Hi ha persones que pensen que els videojocs estan orientats només al públic infantil però no és així: n’hi ha per tot tipus de públic i és el consumidor qui ha de saber escollir quins són els més adients en funció de l’edat del menor. A continuació trobaràs informació que t’ajudarà a conèixer millor el món del videojoc.

Què és el codi PEGI?

El codi PEGI (Pan European Game Information) està format per una sèrie d’icones que han d’aparèixer a la caràtula de tots els videojocs obligatòriament, amb l’objectiu d’informar de l’edat recomanada pel seu ús i dels seus continguts.

Aquest codi pot ser un gran aliat a l’hora de prendre decisions respecte a si els seus continguts són adequats per l’edat dels vostres fills. A continuació t’informem de quines són les icones i el seu significat.

Saps a quin tipus de gèneres de videojocs juguen els teus fills?

La gran majoria de jocs que trobaràs al mercat es poden classificar en alguna d’aquestes categories.

 1. Jocs de simulació de vida. Van des de la simulació d’estil de vida de persones (treballar, tenir cura de la seva casa, alimentar-se, entre altres funcions) a la cura de diferents espècies (reals o imaginaries) que es converteixen en una mascota virtual.
 2. Puzles. Hi ha una gran varietat i, en general, el seu objectiu és l’entreteniment de les capacitats intel·lectuals. Per exemple: sudokus, enigmes, càlculs matemàtics…
 3. Plataformes. Aquest és un dels gèneres més habituals. Hi han molts tipus i molt variats, però la idea bàsica d’aquests jocs és la d’avançar pels diferents escenaris fent piruetes, saltant i corrent per obtenir determinats objectes.
 4. D’estratègia. Estan basats en la planificació dels recursos i la promoció de l’ús d’estratègies per aconseguir guanyar a l’enemic o aconseguir les fites marcades.
 5. Arcade/Acció. Estan basats en la superació dels diferents escenaris plens d’enemics que el jugador ha d’eliminar.
 6. Shooters. Aquest gènere està de moda. Són jocs en què el jugador viu l’acció en primera persona i a on l’objectiu és destruir l’enemic. Són escenaris de tiroteig o batalla variats i es poden jugar en modalitat individual o col·lectiva online.
 7. Simuladors de vehicles. Basats en la simulació més o menys realista de la conducció de vehicles variats.
 8. Esportius. Simulen la pràctica de diferents tipus d’esport. Per exemple: futbol, tenis, bitlles…
 9. Aventura. Són jocs amb una història interactiva on el jugador va avançant per un argument ben definit.
 10. Aventura gràfica. Són un tipus particular de joc d’aventura molt centrat en el diàleg entre els personatges. Presenten guions molt elaborats i puzles per resoldre durant l’aventura de gran complexitat.
 11. Rol. Són una evolució dels jocs d’aventura i d’aventura gràfica en el que hi ha una personalització del personatge que porta el jugador. Aquest personatge s’ha d’enfrontar a molts reptes que són englobats per una trama més gran.

Amb aquesta informació ja coneixes una mica més quins criteris tenir en compte a l’hora de supervisar els videojocs amb els quals jugaran els teus fills. És important poder parlar amb ells sobre quins jocs juguen, quins són els que els hi agraden més i per què.

Compartir amb ells moments d’oci i jugar conjuntament amb els seus videojocs promou la confiança i la comunicació familiar. Aquesta és una bona manera de conèixer millor als teus fills i promoure la consciència crítica davant continguts no adients.


Dra. Elvira Toro,  Psicóloga Prevenció, Assistència Seguiment (PAS)


Data publicació: Octubre 2015