
Videojocs per edats i tipus de continguts
Moltes vegades els pares compren els videojocs que se’ls demana des del desconeixement dels seus continguts i dels tipus existents. Hi ha persones que pensen que els videojocs estan orientats només al públic infantil però no és així: n’hi ha per tot tipus de públic i és el consumidor qui ha de saber escollir quins són els més adients en funció de l’edat del menor. A continuació trobaràs informació que t’ajudarà a conèixer millor el món del videojoc.
Què és el codi PEGI?
El codi PEGI (Pan European Game Information) està format per una sèrie d’icones que han d’aparèixer a la caràtula de tots els videojocs obligatòriament, amb l’objectiu d’informar de l’edat recomanada pel seu ús i dels seus continguts.
Aquest codi pot ser un gran aliat a l’hora de prendre decisions respecte a si els seus continguts són adequats per l’edat dels vostres fills. A continuació t’informem de quines són les icones i el seu significat.
Saps a quin tipus de gèneres de videojocs juguen els teus fills?
La gran majoria de jocs que trobaràs al mercat es poden classificar en alguna d’aquestes categories.
- Jocs de simulació de vida. Van des de la simulació d’estil de vida de persones (treballar, tenir cura de la seva casa, alimentar-se, entre altres funcions) a la cura de diferents espècies (reals o imaginaries) que es converteixen en una mascota virtual.
- Puzles. Hi ha una gran varietat i, en general, el seu objectiu és l’entreteniment de les capacitats intel·lectuals. Per exemple: sudokus, enigmes, càlculs matemàtics…
- Plataformes. Aquest és un dels gèneres més habituals. Hi han molts tipus i molt variats, però la idea bàsica d’aquests jocs és la d’avançar pels diferents escenaris fent piruetes, saltant i corrent per obtenir determinats objectes.
- D’estratègia. Estan basats en la planificació dels recursos i la promoció de l’ús d’estratègies per aconseguir guanyar a l’enemic o aconseguir les fites marcades.
- Arcade/Acció. Estan basats en la superació dels diferents escenaris plens d’enemics que el jugador ha d’eliminar.
- Shooters. Aquest gènere està de moda. Són jocs en què el jugador viu l’acció en primera persona i a on l’objectiu és destruir l’enemic. Són escenaris de tiroteig o batalla variats i es poden jugar en modalitat individual o col·lectiva online.
- Simuladors de vehicles. Basats en la simulació més o menys realista de la conducció de vehicles variats.
- Esportius. Simulen la pràctica de diferents tipus d’esport. Per exemple: futbol, tenis, bitlles…
- Aventura. Són jocs amb una història interactiva on el jugador va avançant per un argument ben definit.
- Aventura gràfica. Són un tipus particular de joc d’aventura molt centrat en el diàleg entre els personatges. Presenten guions molt elaborats i puzles per resoldre durant l’aventura de gran complexitat.
- Rol. Són una evolució dels jocs d’aventura i d’aventura gràfica en el que hi ha una personalització del personatge que porta el jugador. Aquest personatge s’ha d’enfrontar a molts reptes que són englobats per una trama més gran.
Amb aquesta informació ja coneixes una mica més quins criteris tenir en compte a l’hora de supervisar els videojocs amb els quals jugaran els teus fills. És important poder parlar amb ells sobre quins jocs juguen, quins són els que els hi agraden més i per què.
Compartir amb ells moments d’oci i jugar conjuntament amb els seus videojocs promou la confiança i la comunicació familiar. Aquesta és una bona manera de conèixer millor als teus fills i promoure la consciència crítica davant continguts no adients.
Dra. Elvira Toro, Psicóloga Prevenció, Assistència Seguiment (PAS)
Data publicació: Octubre 2015